Free Joomla Templates by iPage Hosting

Transzcendentális Meditáció a magas vérnyomás csökkentésére

Transzcendentális Meditáció technika:

A magas vérnyomás és a kardiovaszkuláris betegségek kezelésének klinikailag igazolt természetes módszere

Széleskörű tudományos kutatások igazolják a Transzcendentális Meditáció program hatékonyságát.

 

A Transzcendentális Meditáció program gyakorlati hasznát több, mint 600 tudományos kutatás igazolta, melyeket a világ 33 országának több, mint 250 független egyetemén és kutatóintézetében végezetek. A Transzcendentális Meditáció programról készült kutatásokat hét kötet 6000 oldalán gyűjtötték össze.

Az alábbi 2 perces videóban egy kardiológus számol be arról, hogy milyen hatékony módszernek tartja a TM-et:

 

TM ismertető előadás Pécsen november 18-án 18 órától.

Gyere el, ismerd meg. Nincs kötelezettség, nem kell belépned sehova és nem kerül semmibe, hogy meghallgasd.

Az előadást Gajdos Péter a Transzcendentális Meditáció tanára (BA in SCI ) tartja.

A dokumentált előnyök fényében ez egy nagyon költséghatékony program.  A tanulmányok azt mutatják, hogy a Transzcendentális Meditáció technika rendszeres gyakorlásával az egészségbiztosítás költségeit oly módon csökkentjük, hogy minden főbb betegség-kategóriában szignifikánsan kevesebb a kórházi ápolási napok, az ambuláns ellátási esetek és a fekvőbeteg felvételek száma (adatok 12-14). Valamennyi betegség kategóriát figyelembe véve, 56 %-kal volt alacsonyabb a kiadások.  A két fő élettani rendszernél, amely a szív-és érrendszeri betegségek valamint az idegrendszeri betegségek csoportja, a csökkenés  mértéke még ennél is nagyobb, 87%-os volt. Egy kanadai tanulmány az egészségügy számára történt kormányzati költségek hosszú távú csökkenését mutatta ki. Ebben a tanulmányban évi 13%-os kummulált megtakarítást dokumentáltak.

 

Meditáció segíthet a szívbetegeknek

Esettanulmány: a meditáció megtanulása után, jelentősen javult az afroamerikai szívbetegek állapota

Salynn Boyles írása, WebMD orvosi hírek lektorálta dr. Louise Chang

2007 Már. 7. – Közismert, hogy a rendszeres meditáció enyhíti a stresszt, most pedig egy kutatás rámutat arra, hogy előnyös lehet a pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegeknek.

Egy kis esettanulmányban 23, nem régóta kórházba fekvő afroamerikai betegeket vizsgáltak. Közülük tizenhármat tanítottak meg a Transzcendentális Meditáció (TM) technikára és arra kérték őket, hogy hat hónapig gyakorolják azt. A többi beteget egészségügyi képzésben részesítették a saját szívbetegségükről anélkül, hogy megtanulták volna a meditációt.

A kutatók a hat perces séta teszt eredményeinek változását vizsgálták a harmadik és a hatodik hónapban. Szintén felmérték az életminőség, a stressz, a depresszió és az általános közérzet változását.

A Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa, Ravishankar Jayadevappa PhD, a kutatócsoport vezetője azt mondta a WebMD-nek hogy: „Azoknál a betegeknél akik megtanulták a meditációt, szignifikáns javulást mutattunk ki a depresszió csökkenésében és a hat perces séta tesztben. A hat perces séta tesztet a funkcionális kapacitás mérésére használtuk. Ez egy kis tanulmány, melyet egy nagyobb vizsgálatban egy sokszínűbb csoporttal meg kell ismételni. De ez az első olyan tanulmány, ahol a meditációt konkrétan a stressz csökkentésére alkalmaztuk az afroamerikai pangásos szívelégtelenségű betegeknél."

Mi a szívelégtelenség?

Az Amerikai Kardiológiai Társaság adatai szerint az USA-ban minden évben mintegy 500 ezer új betegnél diagnosztizálnak pangásos szívelégtelenséget, és közel 300.000 ember hal meg ebben a betegségben. A szívelégtelenség miatt évente több mint 2,5 millióan kerülnek kórházba az Egyesült Államokban. A szívelégtelenség az, amikor a szív nem pumpálja megfelelően a vért. Ez ahhoz vezethet, hogy folyadék kezd lerakódni a szervezetben, például a lábakban és a tüdőben. Ez azt is jelenti, hogy a szív nem pumpál elegendő oxigéndús vért a test különböző területeihez, mely a fizikai aktivitás csökkenéséhez, fáradtsághoz és légszomjhoz vezethet.

Jayadevappa azt mondta, hogy az esettanulmányban azért használtak kizárólag afroamerikai alanyokat, mert nagyobb eséllyel kapnak szívelégtelenséget és halnak meg ebben a betegségben, mint a fehér  lakosság.

A tanulmány TM-es csoportjában a meditációs technikát hét egymást követő napon, napi 1,5 órás képzés keretében tanították meg. Ez után arra kérték a betegeket, hogy naponta kétszer 15-20 percet meditáljanak.

A többi beteg nem meditációs alapú képzésen vett részt, amely ugyanannyi időt vett igénybe, mint a meditáló csoport képzése. Őket ezután arra kérték, hogy a stressz feloldás céljából naponta kétszer 20 percig hallgassanak zenét, vagy olvassanak. A kutatók arról számoltak be, hogy a meditáló csoportban jelentős fejlődést mutattak ki a hat perces séta tesztben a fizikai működésben és a depresszió csökkenésében. A meditálók csoportjában a hat hónap alatt csak két szívelégtelenséggel kapcsolatos eseményről számoltak be, míg a kontroll csoportban öt ilyen esemény volt.

Az eredményeket az  Ethnicity and Disease folyóirat 2007-es téli számában jelentették meg. A tanulmányt az Amerikai Egészségügyi Intézetének kiegészítő és alternatív gyógyászati Nemzeti Központja támogatta.


A Meditáció segíti a szívbetegeket

Javuló vérnyomás és inzulin rezisztencia akár súlyvesztés nélkül

(June 13, 2006)

Egy tanulmányban azoknál a szívbetegeknél, akik optimális orvosi ellátásban részesültek, 16 héttel a Transzcendentális Meditáció program megtanulása után nem csak a magas vérnyomás jelentős javulását mutatták ki, hanem javult a szívfrekvencia variabilitás és az inzulin rezisztencia is, amely szoros összefüggésben van a cukorbetegség kialakulásával.

 

A Meditáció csökkenti a vérnyomást

Más relaxációs technikák nem olyan hatékonyak

Egy új kutatás szerint a Transzcendentális Meditáció program mellékhatások nélkül képes csökkenteni a magas vérnyomást.

 

Vital Signs

Magas vérnyomás probléma?

A Meditáció segíthet

Nicholas Bakalar írása

A Kaliforniai Orvosi Akadémiai központ, placebó csoporttal ellenőrzött kutatása szerint a Transzcendentális Meditáció jótékony hatással van a szívbetegeknél a vérnyomásra és az inzulin rezisztenciára.

 

 

TM ismertető előadás Pécsen november 18-án 18 órától.

Gyere el, ismerd meg. Nincs kötelezettség, nem kell belépned sehova és nem kerül semmibe, hogy meghallgasd.

Az előadást Gajdos Péter a Transzcendentális Meditáció tanára (BA in SCI ) tartja.

 

A TM összehasonlítása más vérnyomáscsökkentő technikákkal

A stressz csökkentés és a vérnyomás területén végzett 107 megjelent tanulmány metaanalízise alapján csak a Transzcendens Meditáció programnak volt szignifikáns hatása a magas vérnyomás csökkentésére hipertóniás személyeknél.

Hivatkozás: Current Hypertension Reports 9: 520-528, 2007.

 

Inzulinrezisztencia csökkenése metabolikus x szindróma esetében

16 hét elteltével azoknál a stabil kardiológiai betegeknél, akik megtanulták a TM technikát, jelentős inzulin rezisztencia csökkenést mutattak ki, szemben azokkal, akik egészségnevelési programon vettek részt.

Hivatkozás: Archive of Internal Medicine 166: 1218-1224, 2006


A Transzcendentális Meditáció nem gyógyszer, nem helyettesíti az átfogó orvosi kezelést.